Verwachte stimulans innovatie door nieuwe CSDDD- en CSRD-richtlijnen

Auteur: Michiel Rijsdijk, IE advocaat, Partner

Onlangs is de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) goedgekeurd door de EU-ministers. In februari van dit jaar had het Europese Parlement dat al gedaan. De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) was al definitief en wordt vanaf dit jaar gefaseerd geïmplementeerd. Beide richtlijnen maken deel uit van het bredere EU-beleid om duurzame en verantwoorde bedrijfsvoering te bevorderen. De richtlijnen stimuleren bedrijven om transparanter te zijn over hun activiteiten en de impact daarvan op mens en milieu. De CSDDD legt de nadruk op de due diligence-verplichtingen van bedrijven, terwijl de CSRD zich richt op de rapportageverplichtingen.

CSDDD: parte la discussione con Commissione e Consiglio dopo l ...De CSDDD verplicht bedrijven om risico’s en impact op mensen- en arbeidsrechten en het milieu te identificeren, te voorkomen en te verminderen. De CSRD verplicht ondernemingen uitgebreid te rapporteren over factoren die betrekking hebben op duurzaamheid, zoals energieverbruik, CO₂-uitstoot, arbeidsomstandigheden en diversiteit.

De CSRD geldt sinds dit jaar al voor grote beursgenoteerde bedrijven en organisaties van openbaar belang. Bedrijven met ten minste 250 medewerkers en een jaaromzet van 50 miljoen euro zijn vanaf 2026 verplicht zich aan de regels uit de CSRD te houden. De CSDDD wordt vanaf 2027 gefaseerd ingevoerd en is straks van toepassing op ondernemingen met meer dan 1.000 medewerkers en minimaal 450 miljoen euro omzet.

Kans op concurrentievoordeel

De richtlijnen stimuleren bedrijven om duurzame innovaties door te voeren en zo bijvoorbeeld energieverbruik en emissies te verminderen. Het integreren van factoren aangaande milieu, maatschappij en bestuur in strategische beslissingen levert bovendien vaak innovatieve oplossingen op. Denk aan het ontwikkelen van duurzame producten, het efficiënter inrichten van het productieproces en het beter inspelen op de behoeften van de markt.

Bedrijven die innovatieve oplossingen ontwikkelen om te voldoen aan de CSDDD- en CSRD-richtlijnen kunnen een concurrentievoordeel behalen. Ze verbeteren hun duurzaamheidsprestaties en voldoen tegelijkertijd aan de regelgeving. Dat zorgt voor een positieve impact op het milieu en de samenleving én een sterkere marktpositie.

Ondernemingen worden steeds vaker geconfronteerd met complexe wet- en regelgeving op het gebied van duurzaamheid. Soms is die onduidelijk of is er zelfs sprake van tegenstrijdigheden.

De advocaten en octrooi, en merken en modellengemachtigden van Arnold & Siedsma staan klaar om ondernemers te adviseren over alle innovaties inzake duurzaamheid.

Link naar het artikel: CSDDD definitief: bedrijven kunnen ogen niet meer sluiten voor mensenrechten- en milieuschendingen | Change Inc.

Neem contact met ons op.
Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met mr. Michiel Rijsdijk – Arnold & Siedsma (arnold-siedsma.nl)

Terug naar nieuws