UEFA/VAR-technologie: Nederlands bedrijf spant een zaak aan tegen UEFA

Auteur: Remy Van den Bosch, Associate partner, Belgisch octrooigemachtigde, Europees octrooigemachtigde, Nederlands octrooigemachtigde

Voetbal en octrooien… twee van mijn passies. De verbindende factor tussen deze twee passies is, hoe langer hoe meer, technologie. Als voetballiefhebbend octrooigemachtigde zit ik komende tijd sowieso op het puntje van mijn stoel, niet enkel omwille van het aankomende EK maar ook omwille van het volgende:

UEFA/VAR-technologie: Nederlands bedrijf spant een zaak aan tegen UEFA

Logo für UEFA EURO 2024 vorgestellt - Design Tagebuch  Het Nederlandse technologiebedrijf Ballinno heeft een juridische procedure aangespannen tegen de UEFA en de technologiefabrikant Kinexon. Ballinno beschuldigt de UEFA van het zonder toestemming gebruiken van hun gepatenteerde buitenspeldetectietechnologie, die wordt ingezet bij de videoscheidsrechter (VAR). Deze technologie is beschermd onder Europees octrooi EP 1 944 067, dat in 2011 is verleend.

Dit patent beschrijft een technologie waarbij een geluidssignaal, dat ontstaat bij balcontact, wordt vergeleken met een vooraf ingesteld referentiesignaal. Bij een match tussen beide signalen ontvangt de scheidsrechter een detectiesignaal, wat leidt tot nauwkeurigere beslissingen over buitenspel.

De zaak, die op 18 april 2024 is ingediend, wordt behandeld door het Unified Patent Court (UPC) in Hamburg. De zitting vond 4 juni jl. plaats. Verwacht wordt dat de uitspraak spoedig zal volgen. Deze rechtszaak komt op een belangrijk moment, aangezien de eerste wedstrijd van UEFA Euro 2024 op 14 juni in München zal plaatsvinden. De uitkomst van dit kort geding kan grote gevolgen hebben voor het verloop van het toernooi.

Dan laat ik nog even in het midden of het mogelijke verbod op de betreffende buitenspeldetectietechnologie tijdens het EK voor de voetballiefhebber een goed of slecht gegeven is. Terwijl in de octrooiwereld de “spirit of the invention” al een tijdje ten dode is opgeschreven, wordt er wel eens beweerd dat de overdreven gedetailleerde toepassing van de buitenspeldetectietechnologie in het voetbal de “spirit of the game” niet ten goede komt.

Neem contact met ons op.
Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met Remy Van Den Bosch MSc – Arnold & Siedsma (arnold-siedsma.nl)

Terug naar nieuws