Onderzoekers in Maastricht maken kunstmatige menselijke tweelingembryo’s waar geen ei- of zaadcel aan te pas komt

Auteur: Iris Lambert, Octrooigemachtigde in opleiding 

De kunstmatige embryo’s worden gemaakt uit de huidcellen van een Britse vrouw. Ze kunnen niet tot echte menselijke embryo’s uitgroeien. Wel kunnen deze klompjes cellen (blastoïden) op grote schaal gekweekt worden, zonder gebruik te maken van echte ei- of zaadcellen van een mens (of dier). Door gebruik te maken van een nieuwe innovatieve kweekplaat kunnen duizenden kunstmatige embtyo’s tegelijk dagenlang ontwikkelen terwijl ze worden gefilmd.

Deze kweekplaat is uitgevonden in het MUMC+ onder leiding van Stefan Giselbrecht.  In het lab van het instuut wordt de ontwikkeling van de blastoïden met behulp van fluorescentiemicroscopie bestudeerd. Zo kunnen processen in de prille zwangerschap aan het licht gebracht worden. Voor het eerst is het bijvoorbeeld mogelijk om te bestuderen hoe eeneiige tweelingen zich in die allereerste dagen ontwikkelen. Ook kunnen we meer leren over wat er nodig is voor een gezonde innesteling in de baarmoeder en zo misschien IVF-behandelingen verbeteren.

Ik vind het heel cool om te zien hoe deze technologieën (die ik zelf heb gebruikt in mijn masteronderzoek) steeds verder ontwikkeld worden en toegepast worden voor grootschalig onderzoek. Ook ben ik bij dat deze innovaties kunnen bijdragen aan onze kennis over zwangerschap. Daarmee worden hopelijk veel mensen die zwanger zijn of (niet) willen worden (nog beter) geholpen.

Als octrooigemachtigde bij Arnold & Siedsma (nu nog in opleiding) wil ik heel graag bijdragen aan dit soort onderzoeken nu en in de toekomst. (De octrooigemachtigden en advocaten van Arnold&Siedsma adviseren bedrijven en (kennis)instellingen bij het verkrijgen en exploiteren van octrooien.)

De link naar het artikel: https://lnkd.in/e6gH7kmb

Neem contact met ons op.
Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met Iris Lambert Msc. Ma. – Arnold & Siedsma (arnold-siedsma.nl)

Terug naar nieuws