Octrooieren van software toepassingen

Auteur: Youri De Groote, Belgisch octrooigemachtigde, Europees octrooigemachtigde, Nederlands octrooigemachtigde

Professor Veronique Van Speybroeck van de Universiteit Gent heeft dit jaar de Francqui-Prijs voor Exacte Wetenschap gewonnen, ook wel bekend als de “Belgische Nobelprijs”. Ze ontvangt deze prijs vanwege haar baanbrekende onderzoek naar computermodellen voor katalyse, waarbij ze geavanceerde simulaties gebruikt om chemische processen te verbeteren. Haar werk maakt het mogelijk om nauwkeurig te voorspellen welke materialen als katalysator kunnen dienen en onder welke omstandigheden, waardoor ze een belangrijke bijdrage levert aan de ontwikkeling van duurzamere chemische bouwstenen.

Free Photo of Clear Glass Measuring Cup Lot Stock PhotoProfessor Van Speybroeck heeft, voor zover ik dat nu kan zien, voor haar computermodellen (nog) geen octrooi aangevraagd, maar dat had mogelijk wel gekund. Dat had een aantal voordelen opgeleverd ook als ze haar onderzoek ‘open science’ had willen houden. Sterker nog, een octrooi kan de doelen van open science zelfs versterken. Het kan een strategie zijn om ervoor te zorgen dat bevindingen beschikbaar blijven voor academisch en non-profit gebruik, terwijl commerciële toepassingen kunnen worden gereguleerd.

In veel jurisdicties is software, waaronder ook bedoelde computermodellen, als zodanig niet octrooieerbaar. Echter, als de software een technisch probleem oplost op een nieuwe en niet voor de hand liggende manier, dan kan deze onder bepaalde voorwaarden wel octrooieerbaar zijn. In Europa kan software octrooieerbaar zijn als de software een technisch karakter of technische bijdrage levert. Zo ook in het geval van simulaties. In de VS kunnen software-uitvindingen octrooieerbaar zijn als ze voldoen aan de eisen van bruikbaarheid, nieuwheid en niet voor de hand liggend zijn.

Wil je meer weten over het octrooieren van software toepassingen, al dan niet toegepast in Chemie, Biotech of Medtech? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen.

Arnold & Siedsma staat cliënten bij het verkrijgen, exploitatie en handhaving van IE-rechten, ook op het raakvlak tussen software, life sciences en chemie.

Link naar het artikel: Gentse wetenschapster wint ‘Belgische Nobelprijs’ voor onderzoek naar computermodellen voor katalyse | VRT NWS: nieuws

Neem contact met ons op.
Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met Youri De Groote MSc – Arnold & Siedsma (arnold-siedsma.nl)

Terug naar nieuws