Nieuw World Intellectual Property Organization – WIPO-verdrag inzake intellectueel eigendom, genetische hulpbronnen en daarmee verband houdende traditionele kennis.

Auteur: Nick Schopman, Associate partner, Belgisch octrooigemachtigde, Europees octrooigemachtigde, Nederlands octrooigemachtigde

Het nieuwe WIPO-verdrag richt zich op de bescherming van genetische hulpbronnen (genetisch materiaal dat wordt aangetroffen in planten, dieren en micro-organismen) en de traditionele kennis die daarbij hoort, met speciale aandacht voor de rechten van inheemse volkeren en lokale gemeenschappen. Dit verdrag, het eerste in zijn soort, wil ervoor zorgen dat het gebruik van genetische hulpbronnen ethisch en duurzaam gebeurt.

De aanvrager van een octrooi voor een uitvinding die gebruik maakt van genetische hulpbronnen moet volgens het verdrag vermelden uit welk land die hulpbronnen komen. Als de uitvinding gebaseerd is op traditionele kennis van genetische hulpbronnen, moet de aanvrager aangeven welke inheemse volkeren of lokale gemeenschappen deze kennis hebben verstrekt. Dit kan meer administratief werk betekenen, maar bevordert ook transparantie over de herkomst van deze hulpbronnen.

Genetische hulpbronnen kunnen van belang zijn voor innovaties in bijvoorbeeld landbouw, geneeskunde en de industrie.

Het verdrag wordt van kracht zodra minstens 15 landen het hebben goedgekeurd.

All About WIPO - World Intellectual Property Organisation - iPleaders

Link naar het artikel: WIPO Member States Adopt Historic New Treaty on Intellectual Property, Genetic Resources and Associated Traditional Knowledge

Neem contact met ons op.
Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met dr. Nick Schopman – Arnold & Siedsma (arnold-siedsma.nl)

Terug naar nieuws