Mcdonald’s raakt merkinschrijving kwijt voor kipproducten

Auteur: Joop Elzas, Benelux en Europees merken- en modellengemachtigde, Partner

NU.nl postte dat dat iedereen voortaan een Big Mac burger met kip mag verkopen. Bij NU.nl hebben ze het niet goed begrepen. McDonald’s is weliswaar haar merkinschrijving voor Big Mac kwijtgeraakt voor kipproducten, maar dit betekent niet dat iedereen nu zomaar Big Mac kipburgers mag verkopen.

Free McDonalds Logo on a Post Against the Blue Sky Stock PhotoDe Europese inschrijving van McDonald’s voor Big Mac is verkregen voor een aantal producten. Het gaat niet alleen om ‘sandwiches van vlees’ maar onder andere ook ‘sandwiches met kip’, omdat het gebruikelijk is producten breed te claimen.

Omdat je na vijf jaar alleen een recht in kan roepen voor de producten waarvoor je een merk daadwerkelijk gebruikt, heeft het Gerecht van de Europese Unie geoordeeld dat McDonald’s geen gebruik aan kon tonen voor ‘sandwiches met kip’. De inschrijving is echter in stand gebleven voor producten als ‘vlees sandwiches’. Overigens kan McDonald’s nog in beroep.

Het merkenrecht stelt je niet alleen in staat op te treden tegen de producten van je inschrijving maar ook tegen soortgelijke producten. Niemand zal ontkennen dat broodjes vlees en broodjes kip soortgelijke producten zijn. Wanneer een derde dus kipburgers onder het merk Big Mac gaat verkopen, kan McDonald’s hier gewoon tegen op treden op basis van haar inschrijving voor Big Mac voor ‘sandwiches van vlees’. Als de redactie van NU.nl als bijverdienste een Big Mac burger met kip gaat verkopen, zullen ze van een koude kermis thuiskomen.

Neem contact met ons op.
Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met drs. Joop Elzas – Arnold & Siedsma (arnold-siedsma.nl)

Terug naar nieuws