Innovatieve oplossingen voor overproductie van groene energie

Auteur: Thomas Spruit, Europees octrooigemachtigde, Nederlands octrooigemachtigde

Groeiende terugleverkosten voor zonnepaneelbezitters, de “zonnepaneelboete” en het wegvallen van de salderingsregeling in 2027 zullen de energierekening voor veel huishoudens verhogen. Innovatie kan een belangrijke rol spelen in het verzachten of zelfs keren van deze en andere effecten van de Groene Transitie.

Doordat steeds meer huishoudens in Nederland zonnepanelen hebben en tijdens piekuren energie terugleveren loopt het spaak op het energienet. Volgens energieleveranciers is het opwekken van elektriciteit onvoorspelbaar geworden en maakt dat ook het risico op overbelasting groter. Veel leveranciers hanteren daarom een ‘zonnepaneelboete’ op het terugleveren van energie. Zie het artikel “Zonnepaneelbezitters worstelen met stijgende terugleveringskosten” in het FD van 2 september jl. over deze en andere ongewenste effecten van de Groene Transitie.

Als octrooigemachtigde met een achtergrond in Sustainable Energy Technology zie ik dat er gelukkig hard wordt gewerkt aan oplossingen voor problemen die de Groene Transitie met zich meebrengt. Ik geef een paar voorbeelden:

1.     Batterijen worden steeds beter. Door nieuwe ontwikkelingen wordt het goedkoper voor consumenten om de elektrische energie die hun panelen opwekken op te slaan en op een later moment te gebruiken.

2.     Vernieuwingen in batterijtechnologie maken ook dat grootschalige energieopslag steeds meer mogelijk wordt. Overschotten aan elektrische energie kunnen op landelijk niveau worden opgeslagen in grote batterijsystemen.

3.     Overtollige stroom kan ook worden gebruikt om waterstof duurzaam te produceren via elektrolyse. Dat maakt opslag voor langere perioden en gebruik van de waterstof als brandstof mogelijk.

4.     Met behulp van nieuwe technologieën op het gebied van slimme netwerken en vraagsturing kunnen energiebedrijven vraag en aanbod beter op elkaar afstemmen.

5.     Vehicle-to-grid technologie: elektrische auto’s gebruiken energie, maar kunnen ook als opslag gaan dienen welke kan terugleveren aan het net. Ze zijn zo een waardevolle oplossing voor tijdelijke opslag.

6.     Hybride energiecentrales kunnen snel opschakelen wanneer uit hernieuwbare energie zoals zon en wind onvoldoende elektriciteit wordt opgewekt.

De octrooigemachtigden, merkengemachtigden en advocaten van Arnold & Siedsma ondersteunen ondernemers bij het vastleggen, exploiteren en handhaven van IE-rechten.

Neem contact met ons op.
Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met Thomas Spruit MSc – Arnold & Siedsma (arnold-siedsma.com)

Terug naar nieuws