Financiering voor circulaire bedrijven in de toekomst makkelijker

Auteur: Petri van Someren, Belgisch octrooigemachtigde, Europees octrooigemachtigde, Nederlands octrooigemachtigde, Partner

Recent benadrukte staatssecretaris van Infrastructuur & Waterstaat Heijnen in het FD de noodzaak om de financiering voor circulaire bedrijven in Nederland te vereenvoudigen. Dit komt voort uit de ambitie van het kabinet om Nederland in 2050 volledig circulair te maken.

Ondanks deze ambitieuze doelstelling ondervinden veel circulaire ondernemingen moeilijkheden bij het verkrijgen van financiering. Dat komt vooral doordat traditionele bankmodellen niet volledig zijn aangepast aan de unieke waarde van deze bedrijven.

De overheid, in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Banken, streeft ernaar om deze uitdaging aan te pakken. Dat moet gebeuren door financieringsmodellen aan te passen om de unieke waarde en maatschappelijke bijdrage van circulaire bedrijfsmodellen beter te weerspiegelen. Hieronder valt het heroverwegen van de manier waarop risico’s en restwaarden worden beoordeeld. Het doel is om zo meer circulaire businesscases sluitend te maken en de toegang tot financiering te vergroten.
Hierbij kan het helpen als een circulaire onderneming een sterke IE-positie heeft.

Arnold & Siedsma ondersteunt duurzaamheid gedreven ondernemingen bij het opbouwen van een degelijke en strategisch zinvolle IE-positie. We helpen cliënten verder hun IE te presenteren als een waardevol activum tijdens pitches, bereiden due diligences voor, verstrekken informatie aan financiers over de IE-positie en ondersteunen bij onderhandelingen met financiers.

Link naar het artikel: Staatssecretaris Heijnen: ‘Maak financiering voor circulaire bedrijven makkelijker’ (fd.nl)

Neem contact met ons op.
Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met drs. Petri van Someren – Arnold & Siedsma (arnold-siedsma.nl)

Terug naar nieuws