Europese regels hinderen innovatie, maar dat kan anders!

Auteur: Marlies Wiegerinck, IE advocaat

Onlangs maakte Krijn De Nood bekend te stoppen als CEO van Meatable, dat kweekvlees ontwikkelt en produceert. Zijn reden van vertrek is dat de EU-regelgeving zo streng is dat het Meatable belemmert de Europese markt op te gaan. Als nieuw voedingsmiddel moet de European Food Safety Authority het product goedkeuren. Een (strenge) procedure van jaren.
Meatable is niet het enige innovatieve bedrijf dat tegen regeldruk aanloopt.

De AWTI – Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie gaat nog een stap verder en signaleerde in haar Werkprogramma 2024 zelfs dat regelgeving innovatie in de weg staat, omdat uitvindingen en andere nieuwe oplossingen regelmatig buiten de geldende wettelijke kaders vallen.

EU-regels zijn er vaak op gericht consumenten te beschermen, zoals de regels die uitgebreide klinische tests en conformiteitsbeoordelingen vereisen voordat een medicijn op de markt kan worden gebracht. Voor innovaties in cloud computing en data-analyse moeten bedrijven voldoen aan strikte eisen omtrent datalocatie en privacy.

Maar er zijn verschillende manieren om consumenten te beschermen en toch innovaties te stimuleren:

·       Regulerende “sandboxes”: gecontroleerde omgevingen waarin bedrijven nieuwe producten, diensten of bedrijfsmodellen kunnen testen met tijdelijke vrijstelling van bepaalde regelgeving.
·       Proportionele regulering: regelgeving wordt aangepast aan schaal en risico’s van een bedrijf. Voor kleinere bedrijven en startups zouden minder strenge eisen kunnen gelden.
·       Adaptieve regulering: flexibele richtlijnen die worden herzien naarmate technologieën en marktomstandigheden evolueren.
·       Stimulering van zelfregulering: aanmoediging van sectoren om hun eigen regels en standaarden te ontwikkelen en te handhaven, binnen een kader dat door de overheid wordt gecontroleerd.

In het belang van ons allemaal, hopen we dat deze en andere manieren van slimme regulering steeds vaker worden toegepast, zodat we regelgeving hebben die doet wat het moet doen, maar die innovatie niet in de weg te staat.

Arnold & Siedsma draagt actief bij aan het stimuleren van innovaties, door ondernemingen bij te staan bij de vestiging, exploitatie en handhaving van IE-rechten op duurzame technologieën.

Link naar werkprogramma AWTI: Werkprogramma AWTI 2024 | Publicatie | Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie

Link naar het artikel: Krijn de Nood stopt als Meatable-CEO door strenge EU-regels rond kweekvlees: ‘De balans is zoek’ | Change Inc.

Neem contact met ons op.
Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met mr. Marlies Wiegerinck – Arnold & Siedsma (arnold-siedsma.nl)

Terug naar nieuws