AI ontdekt overeenkomsten tussen zeldzame en veelvoorkomende ziektes

Auteur: Sara Reekmans, Associate partner, Belgisch octrooigemachtigde, Europees octrooigemachtigde

Recente doorbraken in AI onthullen dat zeldzame en niet-zeldzame aandoeningen vaak meer gemeen hebben dan gedacht. Dat maakt nieuwe behandelmethoden mogelijk. Zo lijken de biologische processen van de zeldzame ziekte Niemann-Pick op die van atherosclerose en heeft onderzoek naar cystische fibrose geleid tot vooruitgang in de behandeling van COPD.

Edward Nieuwenhuis, hoogleraar zeldzame aandoeningen aan het Erasmus MC in Rotterdam, benadrukt in het bovenstaande interview dat AI helpt bij het vinden van patronen en overeenkomsten tussen verschillende aandoeningen. Dit leidt tot persoonlijkere en effectievere behandelstrategieën. Samenwerking tussen internationale en Belgische ziekenhuizen, zoals het UZ Leuven, speelt een belangrijke rol in deze ontwikkelingen.

In België wordt AI al ingezet voor onderzoek naar zeldzame ziekten. Een voorbeeld hiervan is de samenwerking tussen Belgische universiteiten en onderzoekscentra om AI te gebruiken bij de diagnose en behandeling van zeldzame genetische aandoeningen op basis van een computeranalyse. Onder andere onderzoekers van de Université libre de Bruxelles-Vrije Universiteit Brussel, het UZ Brussel en het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola waren betrokken. Deze AI kan onder meer patronen in genetische data herkennen. Dat levert snellere en nauwkeurigere diagnoses door onderzoekers en artsen op.

AI-algoritmen worden verder gebruikt om tumoren te analyseren en te classificeren op basis van genetische profielen. Bij borstkanker bijvoorbeeld helpt AI bij het bepalen van de gevoeligheid van tumoren voor bepaalde hormonen en medicijnen, waardoor behandelingen beter op individuele patiënten kunnen worden afgestemd.

In veel jurisdicties is het niet mogelijk om software, inclusief AI, als dusdanig te octrooieren. In Europa kan software echter bescherming genieten als een computer-implemented invention, op voorwaarde dat de uitvinding een technisch karakter heeft. Daarnaast moet de technische bijdrage van de uitvinding niet voor de hand liggend zijn. In de Verenigde Staten kunnen software-uitvindingen worden geoctrooieerd als ze bruikbaar, nieuw en inventief zijn. Wetenschappers vermijden soms het octrooieren van hun onderzoek vanwege ‘open science’-principes, maar octrooien kunnen deze doelen juist ondersteunen. Het kan dienen als een strategie om onderzoeksresultaten beschikbaar te maken voor academisch en non-profit gebruik, terwijl commerciële toepassingen worden gereguleerd.

De octrooigemachtigden, merkengemachtigden en advocaten van Arnold & Siedsma ondersteunen wetenschappers en ondernemers bij het vastleggen, exploiteren en handhaven van IE-rechten.

Neem contact met ons op.
Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met Sara Reekmans PhD – Arnold & Siedsma (arnold-siedsma.nl)

Terug naar nieuws